Vjerovatno nećete vjerovati ali je ISTINA: KRAĐA struje mobitelom, evo i KAKO !



Najnoviji način je “hakerska” krađa preko softvera brojila, kada kradljivci podese parametre i račun.

U laboratoriji EDB-a na ispitivanju se nalazi na desetine brojila, koja su sumnjiva. Koliko su se kradljivci struje izveštili govori i činjenica da radnici moraju da koriste specijalne uređaje i lupe, da bi otkrili vrhunske prevare, jer su prepravke unutar brojila toliko dobro urađene da ih ljudsko oko ne vidi.

- Najnoviji način krađe struje je pravi hakerski podvig, upadaju u softver brojila i sami urade podešavanja parametara, ali i to smo otkrili - kaže Cvetnin Kovačević iz tima EDB-a koji se bavi gubicima i krađom struje, dok pokazuje brojilo sa presečenim žicama, oblepljenim crnom lepljivom trakom.


Najčešće metode za krađu su sečenjem žica u brojilu, neretko se desi da potrošači naprave sićušnu rupu na staklu brojila, pa iglom zaustave brojač, čak je bilo i slučajeva da su stavljali stari film od foto aparata ili rengenski snimak kroz poklopac i na taj način zakočili disk koji pokreće brojčanik.


- Kradljivci iseku naponske ili strujne izlaze i tako smanje račun za struju, menjaju komponente unutar brojila, stavljaju otpornike veće snage, nalazili smo čak i skrivene sklopke iza ormara, ispod tepiha, gde su kradljivci preko kabla koji su spustili sa fasade priključili na velike potrošače, najčešće kotlove - objašnjava Kovačević.

Još jedan od načina je i zaustavljanje brojila prislanjanjem jakih ruskih magnata koji mogu da se kupe preko interneta za 50 evra. Ovi magneti su znatno jači od običnih.



Krađa struje se tretira kao krivično delo, a od početka godine podneseno je 2.500 krivičnih prijava za krađu struje.



- Nedavno je u Mladenovcu čovek osuđen zbog krađe struje na tri meseca zatvora. I to je jedini slučaj za koji znamo da je tako kažnjen. Od početka godine, na osnovu neovlašćenog korišćenja struje naplaćeno je 150 milona dinara, a plan je da do kraja godine bude 300 miliona. Gubici struje su nam sada ispod 10 odsto što je evropski prosek. Krećemo u veliku akciju proveravanja potrošača pred zimsku sezonu, kontrolisaćemo obodne opštine Batajnicu, Ledine, Kaluđericu - kaže Sandra Alagić iz EDB i dodaje da će kontrole biti ne samo tokom radnog vremena od sedam do 15 časova.

 
24sata.hr
Thanks for your comment