STARINSKI KOLAČ SA ŠLJIVAMA

STARINSKI KOLAČ SA ŠLJIVAMA


Ovaj kolač je iz starog broja njemačkog časopisa”gusto” i čeka već 20 godina na red za isprobavanje-pošto je sad sezona šljiva eto konačno je došao na red…Jedan od onih jako brzih i jednostavnih…..,gotov za čas a kuća satima miriši na cimet…

Sastojci
25 dag margarina
25 dag šećera
4 jaja
25 dag glatkog brašna
1 kg šljiva
5 dag šećera
1/2 m.ž cimeta
limunova korica,malo soli,1 vanilin šećer
šećer u prahu za posip

Priprema
1.
Šljive oprati,osušiti,prepoloviti,izvaditi koštice.Pomiješati 5 dag šećera s cimetom pa u njemu uvaljati šljive.
2.
Namastiti i pobrašniti kalup za torte promjera 28 cm ili kalupa za vijenac-ili staviti pek papir.Pećnicu upaliti na 170 stupnjeva.
3.
Za tijesto pomiješati margarin sobne temperature s šećerom,vanilin šećerom,limunovom koricom,prstohvatom soli.Tada naizmjenično dodavati jedno po jedno jaje i malo brašna.Na kraju umiješati preostalo brašno.

4.
Smjesu sipati u pleh i po njoj rasporediti šljive.Peći oko 80 minuta.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

5.
Na isti način može se raditi i s marelicama.Ta vrsta kolača može se staviti i u zamrzivač.U Austriji gdje sam radila vadili smo ga iz zamrzivača i ugrijali u mikrovalnoj-i danas nakon 20 godina sjećam se da je bio kao da je ravno iz pećnice.

6.
Ohladiti ga i posipati šećerom u prahu.

7.
Može se staviti i manje šljiva(u orginalu je oko 60 dag)ali ja sam stavila 1 kg,malo se duže peče ali je jako sočan na kraju.

8.
Može se peći i u drugim tepsijama-ne treba biti okrugli kalup…

Izvor: coolinarika.com
Thanks for your comment