Bez srama! Sedam pitanja o kontracepciji koje mora postaviti svaka žena!

Antibaby pilule - She.hr


Korištenje zaštite tokom se*sualnog odnosa znak je odgovornosti, brige za svoje tijelo i zdravlje. Mnoge žene srame se postavljati pitanja o kontracepciji svojim ginekolozima, ali za to nema nikakvog valjanog razloga. U nastavku pročitajte šta sve morate znati o metodama zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti.


1. Koja je najbolja kontracepcija?


 
Doktori se slažu kako je najbolja metoda kontracepcija za se*sualno aktivne osobe takozvana ‘dvostruka metoda’. Ona uključuje korištenje kondoma (jedino sredstvo koje štiti od spolno prenosivih bolesti) u kombinaciji s pilulom, spiralom, flasterom ili nekim drugim kontracepcijskim sredstvom, piše “Zadovoljna“…

2. Kako mogu odabrati najefikasniju metodu za sebe?

Sve zavisi od vašeg životnog stila i potreba. Neko ne može biti disciplinovan i svaki dan u isto vrijem popiti tabletu. Zato je najbolja metoda zaštite tj. kontracepcijsko sredstvo ono koje možete koristiti tačno prema upustvima i dosljedno, a u odabiru će vam pomoći vaš ginekolog.

3. Šta je to unutarmaternična kontracepcija?

To je reverzibilna metoda kontracepcije uz pomoć intrauterinog uloška (intrauterine device –IUD) koja se u posljednjih nekoliko godina pokazuje kao najpouzdanije sredstvo za spriječavanje neželjene trudnoće. Intrauterini uložak postavlja ili uklanja ginekolog i u pitanju je dugotrajno kontracepcijsko sredstvo koje može trajati i nekoliko godina.

4. Zašto je moja prijateljica imala teške nuspojave nakon korištenja određene kontracepcije?

Vaša prijateljica i vi niste ista osoba, nekome jedna metoda odgovara, a drugome ne. Tako će neke žene imati problema s promjenom raspoloženja i grčevima tokom korištenja pilule, dok će je druge koristiti bez problema. Ukoliko imate bilo kakvih nuspojava zbog odabrane kontracepcijske metode, obavezno se obratite svom ginekologu, otvoreno razgovarajte s njim i tražite promjenu. Ponekad će trebati više vremena da nađete metodu koja vam najbolje odgovara.

5. Trenutno nisam se*sualno aktivna, mogu li prestati koristiti pilulu?

Možete napraviti šta god želite. Samo morate biti svjesni da su hormonalna kontracepcijska sredstva najefikasnija ako se dosljedno koriste i ponekad im treba malo vremena da ‘prorade’ kada ih ponovno počnete koristiti nakon određenog perioda prestanka. U tom periodu ne pouzdajte se samo u pilulu nego obavezno koristite i kondom.

6. Postoji li razlog za korištenje pilule nevezan uz trudnoću?

Naravno, mnoge hormonalne metode koriste se za liječenje raznih zdravstvenih stanja. Ako imate jake grčeve tokom menstruacije i obilna menstrualna krvarenja, ginekolog će vam propisati upravo kontracepcijske pilule kako bi regulisao vašu menstruaciju.

7. Šta sve moram znati o piluli za “jutro poslije”?

Ona sadrži veću dozu hormona koji se nalaze u kontracepcijskim pilulama i spriječava početak procesa oplodnje. Što je prije uzmete, to bolje, ali funkcioniše i ako se uzme u periodu između 2 do 5 dana nakon odnosa.

http://www.haber.ba
Thanks for your comment